pondělí 28. dubna 2014

2014 April Daring Baker´s challenge - Easter Bread/Osterbrot

Easter Bread - Osterbrot - Velikonoční chléb
Dubnová výzva odvážných pekařů



Tak jsem se pustila do své první výzvy odvážných pekařů. Wolf z blogu Wolf´s Den nás vyzvala k upečení Easter Bread (neboli velikonočního chleba neboli mazance). Mohli jsme si vybrat, zda upečeme Easter Bread nebo německou variantu Osterbrot. Já si vybrala Osterbrot, i když recept jsem si trochu upravila. Místo rybízu jsem použila brusinky. Samozřejmě je možné použít i rozinky, ale ty já nerada. Postup přípravy mi připadal trochu zvláštní, zejména "zadělání kvásku ze studeného mléka". Původně jsem chtěla postupovat tak, jak jsem zvyklá u pečení českých buchet, ale nakonec jsem si řekla "ne". Proč nezkusit něco nového? Proto přece u odvážných pekařů jsem :)

Celkový čas 2,5 hodiny (kynutí 1,5 hodiny, pečení 40 minut)
Cena celkem cca 45 Kč

Recept:
- Hrst sušených brusinek nebo rozinek
- Hrst loupaných mandlí

Těsto I:
- 170g mouky (½ polohrubá, ½ hladká)
- ¼ čajové lžičky sušeného droždí
- 160 ml studeného mléka

Těsto II:
- 170g mouky (½ polohrubá, ½ hladká)
- 35g cukru krupice
- 1 vejce
- ½ čajové lžičky soli
- 50g rozpuštěného másla
- 1 čajová lžička sušeného droždí
- 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu

 
Postup:
1. Nejprve si mandle namočíme do mléka. Proč? Tak to jsem se fakt snažila zjistit, ale zatím nevím :(

2. Teď se pustíme do těsta I. V míse smícháme mouku, droždí a studené mléko až vznikne hladké těsto. Je možné použít elektrický robot nebo to prostě umíchat ručně. Já se do toho poprvé pustila ručně. Aby se mi těsto nelepilo, přidala jsem trochu víc mouky. Hotové těsto necháme hodinu odležet v pokojové teplotě.







3. Po hodině odpočinku přidáme k těstu I. ingredience na těsto II. a umícháme hladké těsto. Na závěr přimícháme brusinky a nasekané mandle. Já jsem je nechala v celku a upečený bochánek se hůř krájel.

 





























4. Bochánek je poměrně malý, ale při pečení trochu nakyne. Necháme ho ještě 30 minut odpočívat. Před tím, než ho strčíme do trouby vyhřáté na 200°C, do něj vyřízneme typický kříž a potřeme ho mlékem.
















 
5. Pečeme ho asi 40 minut. Zda je upečený zkoušíme špejlí. Zapíchneme ji do středu bochánku a pokud je po vytažení suchá, je hotovo. Po vytažení z trouby bochánek naglazujeme horkou meruňkovou marmeládou.



Poznámky a tipy: 
  • do těsta přidáváme nasekané mandle, po upečení se bude Osterbrot lépe krájet
  • místo brusinek můžeme použít rozinky, které lze pro vylepšení namočit v rumu (ale to jsem nezkoušela)
  • horký bochánek naglazujeme horkou meruňkovou marmeládou - vznikne nám krásný lesklý povrch
  • krájíme až po vychladnutí (já byla trochu nedočkavá:) )

Závěr:
Přestože je postup poměrně netradiční, výsledný Osterbrot je fakt dobrý. Hutný i kyprý zároveň a tak akorát sladký. Pro 4 člennou rodinu i tak akorát velký. Byla jsem příjemně překvapená :)



Celý recept jsem vyzkoušela ještě jednou tentokrát s celozrnnou moukou a s pomocí robota, který za mě udělal veškerou míchací práci. Ten z klasické bílé mouky mi ale asi chutnal víc :)







Žádné komentáře:

Okomentovat