Srpnová výzva odvážných pekařů
V srpnu vyzvala všechny odvážné pekaře Swathi z blogu Zesty South Indian Kitchen k upečení pečiva s názvem Kürtőskalács. Pro nás je známější název Trdelník :) Je to hrozně jednoduché a moc dobré. Jediné co potřebujete, jsou 2 kuchyňské válečky (jeden na válení, druhý na pečení).
Celkový čas: asi 3 hodiny (15min kvásek, 1hod kynutí těsta, 20min pečení jednoho trdelníku)
Cena celkem: 25 Kč
Počet: 4 velké kousky
Těsto:
1 ¾ šálku (240g) polohrubé mouky
1 pytlík (7g) sušeného droždí
2 lžíce cukru
1 vejce pokojové teploty
45g rozpuštěného másla (cca 1/5 kostky)½ šálku (120g) vlažného mléka
špetka soli
trochu rozpuštěného másla na potření
Postup:
1. Nejprve si vyndáme vejce z lednice, aby získalo tu správnou teplotu. Půl šálku mléka nalijeme do kastrůlku a mírně zahřejeme (mírně = v tekutině udržíme špičku malíčku). Do mléka rozmícháme 2 lžíce cukru a následně přidáme sušené droždí (také promícháme). Necháme kvásek asi 15min kynout.
2. Do větší mísy si odměříme 1 ¾ šálku polohrubé mouky a v mikrovlnce si rozpustíme máslo (stačí pár vteřin). Když kvásek nakyne, přidáme ho spolu s rozpuštěným máslem, špetkou soli a vejcem do mouky a začneme míchat těsto až je hladké.
3. Podle receptu mělo být těsto řidší, což nás nemělo vyděsit a v žádném případě jsme neměli přidávat mouku. Já jsem tedy ale těsto měla tak akorát husté. Po vymíchání přikryjeme mísu čistou utěrkou a necháme těsto hodinu kynout někde na teplém místě.
4. Během kynutí si můžeme připravit "nástroj na pečení trdelníků" :) neboli obalíme jeden váleček minimálně 3 vrstvami alobalu.
5. Zapneme si troubu na 190°C. Nakynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého dílu vyválíme placku tlustou asi 4 mm. Podle obrázku níže nařežeme šneka - proužek by měl být široký asi 13 mm. Váleček obalený alobalem potřeme rozpuštěným máslem a namotáme na něj pruh těsta. Pruh by se měl částečně překrývat.
6. S takto připraveným válečkem ještě jednou přejedeme po pracovní ploše, aby se těsto přimáčklo. Pomažeme ho máslem a obalíme ve skořicovém cukru.
7. Pečeme na 190°C asi 20 min do zlatova. Po upečení teplý trdelník stáhneme z válečku. Váleček necháme trochu vychladnout a pokračujeme stejným postupem s dalším dílem těsta.
Poznámky a tipy:
Nic mě nenapadá. Je to fakt jednoduché :)
Závěr:
Děkuji Swathi za super výzvu. Moc ráda jsem si trdlo vyzkoušela a zjistila, že nejsem trdlo :)
Hotový trdelník lze polít čokoládou a obalit sekanými oříšky.
Žádné komentáře:
Okomentovat