středa 3. září 2014

2014 August Daring Baker´s challenge - Kürtőskalács/Chimney cake (Trdelník)

Kürtőskalács/Chimney cake - Trdelník
Srpnová výzva odvážných pekařů























V srpnu vyzvala všechny odvážné pekaře Swathi z blogu Zesty South Indian Kitchen k upečení pečiva s názvem Kürtőskalács. Pro nás je známější název Trdelník :) Je to hrozně jednoduché a moc dobré. Jediné co potřebujete, jsou 2 kuchyňské válečky (jeden na válení, druhý na pečení).

Celkový čas: asi 3 hodiny (15min kvásek, 1hod kynutí těsta, 20min pečení jednoho trdelníku) 
Cena celkem: 25 Kč 
Počet: 4 velké kousky

Těsto:
1 ¾ šálku (240g) polohrubé mouky
1 pytlík (7g) sušeného droždí
2 lžíce cukru
1 vejce pokojové teploty
45g rozpuštěného másla (cca 1/5 kostky)
½  šálku (120g) vlažného mléka
špetka soli
trochu rozpuštěného másla na potření

Postup:
1. Nejprve si vyndáme vejce z lednice, aby získalo tu správnou teplotu. Půl šálku mléka nalijeme do kastrůlku a mírně zahřejeme (mírně = v tekutině udržíme špičku malíčku). Do mléka rozmícháme 2 lžíce cukru a následně přidáme sušené droždí (také promícháme). Necháme kvásek asi 15min kynout. 

2. Do větší mísy si odměříme 1 ¾ šálku polohrubé mouky a v mikrovlnce si rozpustíme máslo (stačí pár vteřin). Když kvásek nakyne, přidáme ho spolu s rozpuštěným máslem, špetkou soli a vejcem do mouky a začneme míchat těsto až je hladké.


















3. Podle receptu mělo být těsto řidší, což nás nemělo vyděsit a v žádném případě jsme neměli přidávat mouku. Já jsem tedy ale těsto měla tak akorát husté. Po vymíchání přikryjeme mísu čistou utěrkou a necháme těsto hodinu kynout někde na teplém místě.


















4. Během kynutí si můžeme připravit "nástroj na pečení trdelníků" :) neboli obalíme jeden váleček minimálně 3 vrstvami alobalu.


















5. Zapneme si troubu na 190°C. Nakynuté těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Z každého dílu vyválíme placku tlustou asi 4 mm. Podle obrázku níže nařežeme šneka - proužek by měl být široký asi 13 mm. Váleček obalený alobalem potřeme rozpuštěným máslem a namotáme na něj pruh těsta. Pruh by se měl částečně překrývat.











6. S takto připraveným válečkem ještě jednou přejedeme po pracovní ploše, aby se těsto přimáčklo. Pomažeme ho máslem a obalíme ve skořicovém cukru.














7. Pečeme na 190°C asi 20 min do zlatova. Po upečení teplý trdelník stáhneme z válečku. Váleček necháme trochu vychladnout a pokračujeme stejným postupem s dalším dílem těsta.


















Poznámky a tipy:
Nic mě nenapadá. Je to fakt jednoduché :)



Závěr:

Děkuji Swathi za super výzvu. Moc ráda jsem si trdlo vyzkoušela a zjistila, že nejsem trdlo :)

Hotový trdelník lze polít čokoládou a obalit sekanými oříšky.



Žádné komentáře:

Okomentovat