Recept a postup jsem nastudovala na blogu chez Lucie a Terezky. Je to taková moje další The Daring Bakers výzva "nanečisto" :)
Udělala jsem 15 ks
Celkový čas 5 hod. 40 min. (těsto musí 2 x 2 hod. odpočívat v lednici, pečení 2 plechy x 25 min.)
Cena celkem cca 76 Kč (nejdražší položka ricotta 37,90 Kč)
Těsto:

6g soli
180ml teplé vody (38°C)
100g změklého másla
100g změklého sádla
Náplň:
125ml polotučného mléka
57g cukru krupice
57g mouky semoliny
200g ricotty
1 žloutek
špetka skořice
kůra z jednoho citronu
Postup:


2. Teď se pustíme do náplně. Do menšího kastrůlku nelijeme mléko s cukrem a přivedeme k varu. Stáhneme plamen a za stálého míchání metličkou přisypáváme semolinu až směs zhoustne jako kaše. Vyklopíme ji na talíř a rozprostřeme, aby vychladla. Směs chutná jako hustá sladká krupicová kaše.
3. Když kaše vystydne, natrháme ji na kousky do mísy, přidáme cukr, žloutek, ricottu, citronovou kůru a skořici a el. šlehačem promícháme. Hotovou směs přikryjeme fresh fólií a necháme v lednici, než ji budeme potřebovat.

5. Po dvou hodinách roličku nakrájíme na kolečka zhruba 1,5 cm široké. Z koleček jsem zkoušela udělat kornouty podle všech možných návodů, co jsem na internetu našla, ale moc mi to nešlo a některé kousky nevypadaly po upečení úplně podle mých představ. Nejvíc se mi tedy osvědčil postup: ukrojené kolečko chytneme oběma rukama mezi palce a ukazováky (postupně i ostatní prsty) a kuželový kornoutek uděláme pomocí prstů (mírně zatlačíme palci a zbytek dotvarujeme prsty). Měla jsem strach, protože žádné vrstvy těsta nebyly vidět a přišlo mi, že jsem vše prsty uplácala. Po upečení jsem byla ale mile překvapená jak se těsto "nalístkovalo" :)
6. Hotové kornoutky plníme předem připravenou náplní. Vše mi vyšlo akorát na 15 ks. Naplněné kornoutky uzavřeme a položíme na plech s pečícím papírem. Myslím, že je důležité kornoutky pořádně uzavřít. Ne kvůli náplni, ta určitě nevyteče, ale protože ty, které jsem nezavřela, se mi při pečení otevřeli a "nenalískovaly".
7. Před pečením jsem kousky ještě potřela rozpuštěným máslem a dala péct do horkovzdušné trouby na 200°C na 25 minut.

Poznámky a tipy:
- semolinu jsem koupila v malém italském lahůdkářství (asi 23 Kč)
- těsto udělějte ručně, není třeba špinit robot
- vytáhněte si na začátku máslo z lednice, aby změklo
- nebojte se vytahovat těsto, občas se udělá díra, ale to nevadí
- naplněné kornoutky uzavřete
Závěr:
Samotné sfogliatelle jsou poměrně tvrdé a to i druhý den (i když už méně).
Nejlepší na nich je náplň, která je smetanově jemná s lehkou chutí citrónu :)
Hodnocení ochutnávačů (rodiny): Nejsou špatné.
Žádné komentáře:
Okomentovat