pondělí 26. ledna 2015

Vánočka

Každý rok na Vánoce peču vánočku. Vždycky jsem zkoušela nový recept a hledala ten nejlepší ze všech. A letos jsem ho našla :) Od teď už jedině tahle.

Celkový čas: cca 3 hodiny (2 hod. kynutí, 45 min. pečení)
Cena celkem: 40 Kč
Počet: jedna velká vánočka přes celý plech

Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 100 g cukru krupice
- 125 g másla
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 40 g droždí
- kůra z citronu

Dle chuti lze přidat mandle nebo rozinky. Bílek na potření.

Postup:
1. Nejprve si zaděláme kvásek. Do hrnečku nalijeme 250 ml mléka ohřejeme ho v mikrovlnce. Mléko musí být vlažné (lehce teplé), ne horké. Teplotu vyzkoušíme tak, že do mléka pomoříme špičku malíčku. Mléko nás nesmí pálit. Do mléka přisypeme 100 g cukru a zamícháme, aby se rozpustil. Následně do směsi nadrobíme droždí a necháme kvásek odpočívat asi 15 minut někde na teplém místě.


2. Mezitím si do větší mísy odvážíme 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 2 žloutky a přistrouháme trochu kůry z citronu. V mikrovlce si rozpustíme 125 g másla a přidáme ho k mouce. Nakonec přidáme i vykynutý kvásek a vše dobře promícháme, aby nám vzniklo hladké těsto.

3. Mícháme buď ručně dlouhou vařečkou, nebo si pomůžeme el. šlehačem s metličkami na kynuté těsto. Tento postup je značně jednodušší :)


4. Hladké těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1-2 hod. kynout na teplém místě. V původním receptu je doba kynutí 3 hodiny. Tak dlouho jsem ale nevydržela.














5. Vykynuté těsto si vyklopíme na lehce pomoučený vál. Nelekejte se, že se vám jeho objem zase trochu zmenší. Těsto rozdělíme na 8 dílů, které vyválíme do hadů tlustých asi 1,5 cm. Délka by měla být zhruba jako délka plechu. Vánočku jsem pletla podle tohoto návodu pletení vánočky z 8 pramenů.
 

6. Loni a předloni jsme pletla vánočku z 9 pramenů a na 3 patra (4-3-2). Loni mi ale horní patro na půlce vánočky sjelo a to i přes pomoc zapíchaných špejlí při pečení. Takže jsem se letos rozhodla vyzkoušet pletení z 8, kdy jsou všechny prameny propleteny. Je to trochu makačka na mozek, ale je to jen o cviku :) Až upletu desátou, věřím, že bude rovnoměrná jako z pekárny.

Vánočka z 1/2 dávky - 250g mouky

7. Upletenou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě cca 15 min. kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C. Před pečením ještě vánočku potřeme bílkem a případně posypeme nasekanými mandlemi (vánoční vánočku jsem sypala, lednovou snídaňovou už ne). Pečeme asi 45 min. Upečení testujeme vpichem špejle.















Tipy a poznámky:

-  Pro vylepšení je možné do těsta přidat mandle nebo rozinky. Rozinky nebo nasekané mandle vmícháme do těsta před vykynutím. Druhý způsob je přidávat celé mandle do pletení vánočky mezi jednotlivé prameny. Nikdy ale nevmíchávejte celé mandle do pramenů - hodně špatně se to potom plete.

Závěr:
Loňská vánočka - horní patro úplně sjelo dolů

Tahle vánočka je fakt moc dobrá. Recept je možné určitě doplnit o vanilku či vanilkový cukr, který ji celou ovoní. Umíchané to máte za  pár minut, pak to kyne samo, upletete (přinejhorším copánek:)) a upeče to trouba. Takže s vánočkou není vůbec žádná práce. Samozřejmě si ji můžete koupit, ale z té domácí budete mít větší radost a určitě vám bude i víc chutnat :)

Žádné komentáře:

Okomentovat