pondělí 26. ledna 2015

2014 October Daring Baker´s challenge - AUSTRIAN SACHERTORTE

Austrian Sachertorte - Sacher dort
Říjnová výzva odvážných pekařů

Originál Sachertorte z Vídně
Protože jsem se rozhodla dohnat všechny podzimní výzvy odvážných pekařů, pustila jsem se do té pro mě asi nejtěžší - do říjnové, ve které nás Korena z blogu Korena in the kitchen vyzvala k upečení rakouského Sacher dortu. Protože jsem v roce 2012 navštívila Hotel Sacher ve Vídni a ochutnala pravý Sacher, věděla jsem, že to nebude vůbec legrace něco podobného stvořit. A taky že mi dal pěkně zabrat. V jednu chvíli jsem všechno chtěla vzdát a hodit ho celý do koše. Nakonec jsem se vyhecovala a nějak ho dodělala. O to víc mě překvapil druhý den, když jsem ho ochutnala. Byl tááák stráááášně moc dobrý :)
 
Celkový čas: asi 2 hodiny
Cena celkem: 180 Kč 
Počet: dortová forma o průměru 23 cm

Těsto:
- 180g hořké čokolády nalámané na kousky
- 125g změklého másla
- 125g moučkového cukru
- 6 vajec
- vanilkový extrakt (já jsem nahradila vanilkovým cukrem)
- 100g cukru krupice
- 125g hladké mouky
- špetka soli

Meruňková glazura:
- 300g meruňkové marmelády
- 2 lžíce rumu

Čokoládová poleva:
- 125ml vody
- 250g cukru krupice
- 250g hořké čokolády

Postup:
1. Nejprve si na vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu. Čokoládu je možné rozpustit i v microvlnce, jen ji musíte každých 10 vteřin zamíchat.

2. A teď se můžeme pustit do korpusu. Do mísy si oddělíme 6 žloutků a přidáme lžíci krupicového cukru. El. šlehačem šleháme z bílků sníh a postupně přidáváme zbytek krupicového cukru a vanilkový cukr. Šleháme do tuhého sněhu (musí nám držet špičky).
 

3. V jiné míse si ušleháme 125 g změklého másla. Máslo by mělo být nadýchané. Následně do něj zašleháme 125 g moučkového cukru a po jednom přidáme i žloutky.














4. Jako další přimícháme do směsi vychladlou rozpuštěnou čokoládu.














5. Odvážíme si 125 g hladké mouky se špetkou soli a na střídačku s vyšlehanými bílky ji vmícháváme stěrkou do těsta (bílky - mouka - bílky - mouka).Mícháme co nejopatrněji, aby nám v bílcích zůstal vzduch.


7. Připravíme si dortovou formu. Na dno dáme pečící papír, boky lehce potřeme olejem a vysypeme pol. moukou. 


8. Těsto přendáme do formy a uhladíme. Pečeme v troubě na 190°C asi 40 min. Upečení zkoušíme špejlí (po zapíchnutí a vytažení musí být suchá). Koláč může díky vycházející páře popraskat, ale vůbec to nevadí. Dort necháme vychladnout.















9. Mezi tím, co se dort peče a stydne, si připravíme meruňkovou glazuru. 300 g meruňkové marmelády dáme do rendlíku, přidáme 2 lžíce rumu a asi 5 minut povaříme.


10. Vychladlý dort otočíme dnem vzhůru, abychom měli tu pěknou část nahoře, a rozkrojíme ho na půl a promažeme 1/2 meruňkové glazury.















11. Následně přiklopíme a znovu ho potřeme meruňkovou glazurou - tentokrát celý včetně boků.


12. Teď už zbývá jen čokoládová poleva. Do kastrůlku odměříme 125 ml vody a 250 g cukru krupice a přivedeme k varu. Povaříme zhruba 5 minut. Odstavíme ze sporáku a přidáme 250 g nalámané hořké čokolády. Zamícháme, aby se čokoláda rozpustila. Dort ihned poléváme.


Na čokoládový nápis Sacher, což byl požadavek výzvy, už jsem bohužel neměla energii :(

A teď problémy, které mě potkaly:
- asi jsem použila blbou čokoládu na vaření, protože když jsem ji vmíchala do másla s cukrem, celá směs mi strašně ztuhla
- po upečení se mi úplně oloupala vrchní vrstva dortu
- protože jsem použila formu na pečení většího průměru (26 cm), měla jsem korpus hrozně nízký a špatně se rozřezával a půl (jedna půlka se mi dokonce rozpadla) - vše jsem ale nějak slepila meruňkovou glazurou
- čokoládovou polevu jsem rozhodně neměla hustou, spíš řídkou a ještě mi 1/3 zbyla (možná jsem i trochu popletla množství v receptu)

Pokud chcete recept vyzkoušet, řiďte se určitě návodem Koreny (recept).

Závěr:
Přišel - viděl - zkusil - naštval - nadával - nakonec dodělal - ochutnal - pochutnal :)
Hotový uležený dort (24 hod.) je fakt vynikající. Je tedy hodně hutný a sladký, ale když si k němu ušleháte šlehačku ;) Mňam.

P.S. Neměla jsem ani chuť ho fotit, jak mě naštval. Tak mám jen pár fotek posledního kousku (to už jsem mu odpustila:))


Vánočka

Každý rok na Vánoce peču vánočku. Vždycky jsem zkoušela nový recept a hledala ten nejlepší ze všech. A letos jsem ho našla :) Od teď už jedině tahle.

Celkový čas: cca 3 hodiny (2 hod. kynutí, 45 min. pečení)
Cena celkem: 40 Kč
Počet: jedna velká vánočka přes celý plech

Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 100 g cukru krupice
- 125 g másla
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 40 g droždí
- kůra z citronu

Dle chuti lze přidat mandle nebo rozinky. Bílek na potření.

Postup:
1. Nejprve si zaděláme kvásek. Do hrnečku nalijeme 250 ml mléka ohřejeme ho v mikrovlnce. Mléko musí být vlažné (lehce teplé), ne horké. Teplotu vyzkoušíme tak, že do mléka pomoříme špičku malíčku. Mléko nás nesmí pálit. Do mléka přisypeme 100 g cukru a zamícháme, aby se rozpustil. Následně do směsi nadrobíme droždí a necháme kvásek odpočívat asi 15 minut někde na teplém místě.


2. Mezitím si do větší mísy odvážíme 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 2 žloutky a přistrouháme trochu kůry z citronu. V mikrovlce si rozpustíme 125 g másla a přidáme ho k mouce. Nakonec přidáme i vykynutý kvásek a vše dobře promícháme, aby nám vzniklo hladké těsto.

3. Mícháme buď ručně dlouhou vařečkou, nebo si pomůžeme el. šlehačem s metličkami na kynuté těsto. Tento postup je značně jednodušší :)


4. Hladké těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1-2 hod. kynout na teplém místě. V původním receptu je doba kynutí 3 hodiny. Tak dlouho jsem ale nevydržela.














5. Vykynuté těsto si vyklopíme na lehce pomoučený vál. Nelekejte se, že se vám jeho objem zase trochu zmenší. Těsto rozdělíme na 8 dílů, které vyválíme do hadů tlustých asi 1,5 cm. Délka by měla být zhruba jako délka plechu. Vánočku jsem pletla podle tohoto návodu pletení vánočky z 8 pramenů.
 

6. Loni a předloni jsme pletla vánočku z 9 pramenů a na 3 patra (4-3-2). Loni mi ale horní patro na půlce vánočky sjelo a to i přes pomoc zapíchaných špejlí při pečení. Takže jsem se letos rozhodla vyzkoušet pletení z 8, kdy jsou všechny prameny propleteny. Je to trochu makačka na mozek, ale je to jen o cviku :) Až upletu desátou, věřím, že bude rovnoměrná jako z pekárny.

Vánočka z 1/2 dávky - 250g mouky

7. Upletenou vánočku přendáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě cca 15 min. kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200°C. Před pečením ještě vánočku potřeme bílkem a případně posypeme nasekanými mandlemi (vánoční vánočku jsem sypala, lednovou snídaňovou už ne). Pečeme asi 45 min. Upečení testujeme vpichem špejle.















Tipy a poznámky:

-  Pro vylepšení je možné do těsta přidat mandle nebo rozinky. Rozinky nebo nasekané mandle vmícháme do těsta před vykynutím. Druhý způsob je přidávat celé mandle do pletení vánočky mezi jednotlivé prameny. Nikdy ale nevmíchávejte celé mandle do pramenů - hodně špatně se to potom plete.

Závěr:
Loňská vánočka - horní patro úplně sjelo dolů

Tahle vánočka je fakt moc dobrá. Recept je možné určitě doplnit o vanilku či vanilkový cukr, který ji celou ovoní. Umíchané to máte za  pár minut, pak to kyne samo, upletete (přinejhorším copánek:)) a upeče to trouba. Takže s vánočkou není vůbec žádná práce. Samozřejmě si ji můžete koupit, ale z té domácí budete mít větší radost a určitě vám bude i víc chutnat :)

úterý 6. ledna 2015

Jak to, že se 3 měsíce nic neděje?


No, protože Čokoholka chystala svatbu, která se nakonec konala 13. 12. 2014 a která jí zabrala všechem čas. Teď už se ale opět plně vrhám do pečení :) :) :)




úterý 30. září 2014

2014 September Daring Baker´s challenge - Kolache/Koláče (Chodské koláče)

Kolache - Koláče - Chodské koláče 
Výzva odvážných pekařů pro měsíc září





V září vyzvala všechny odvážné pekaře Lucie z blogu Chez Lucie k upečení českých koláčů. Mohli jsme si vybrat buď Pražský koláč, Chodské koláče či Dvojctihodné/Moravské koláče. Já se už delší dobu chystala na Chodské koláče, proto mě tato výzva moc potěšila.

Celkový čas: 1,5 hodiny (15 min kynutí těsta + 15 min kynutí koláčů + 15 min pečení jednoho koláče) 
Cena celkem: 105 Kč (nejdražší položka je tvaroh) 
Ve skleničce od jogurtu mám Solamyl
Počet: 3 velké koláče o průměru cca 25 cm


Těsto: 
17 g čerstvého droždí
½ šálku teplého mléka
¼ šálku cukru krupice
1 vejce 
1 žloutek (bílek použijeme později)
2 šálky (necelé) polohrubé mouky
60 g rozpuštěného másla
½ sáčku vanilkového cukru (lepší varianta) nebo vanilínového cukru (levnější varianta)
špetka soli
½ lžíce oleje
trochu mléka nebo rozšlehané vejce na potření okrajů před pečením
plátky mandlí na dozdobení

Tvarohová náplň: 
2 tvarohy v kostce (500g) popř. jedna kostka a jedna vanička
1 lžíce Solamylu
1 bílek
20 g změklého másla
½ sáčku vanilkového cukru (lepší varianta) nebo vanilínového cukru (levnější varianta)
2 lžíce cukru krupice
trochu smetany či mléka (pokud by byla směs moc hustá)

Povidlová náplň: 
¾ kelímku povidel
trochu smetany či mléka na zředění

Pro zavonění lze do těsta a do tvarohové náplně přidat trochu nastrouhané kůry z citronu.

Postup: 
1. Nejprve si v malé misce uděláme kvásek. Nalijeme do ní ½ šálku teplého mléko (teplé znamená, že v něm udržíme malíček a nepálí nás), přidáme ¼ šálku cukru krupice a ½ sáčku vanilkového cukru. Promícháme, aby se cukr rozpustil. Následně do směsi nadrobíme 17 g čerstvého droždí a necháme kvásek chvíli odpočívat (cca 10 min). 

2.  Do velké mísy si zatím odměříme necelé 2 šálky polohrubé mouky (mouku můžeme k zahuštění přidat vždy, ředit těsto je horší), špetku soli, 60 g změklého másla, 1 celé vejce, 1 žloutek a ½ lžíce oleje. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto můžeme vypracovat buď elektrickým šlehačem s metličkami na kynuté těsto, nebo ručně - dlouhou vařečkou. Čím delší, tím lepší, protože při míchání vzniká „delší páka“. Mícháme tak, že těsto podebíráme vařečkou směrem ke stěně mísy a jakoby ho plníme vzduchem. 


3. Hladké těsto necháme min. 15 minut kynout na teplém místě. Mezitím si připravíme náplně na koláče a to tak, že smícháme všechny předepsané suroviny. Tvaroh ušleháme elektrickým šlehačem, aby byl krásně hladký a bez hrudek. Povidla i tvaroh ředíme smetanou/mlékem dle potřeby do požadované hustoty. Náplně nesmí být ani moc řídké ani moc husté. Prostě se nám musí dobře nanášet. 

 4. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme kruh o průměru cca 25 cm. Koláče z těsta válíme rovnou na pomoučeném pečícím papíru, abychom je potom snadno přenesly na plech. Každý koláč necháme asi 15 minut kynout. 

 5. Po vykynutí se můžeme pustit do plnění a pečení. Okraje koláče potřeme mlékem (nebo rozšlehaným vejcem – kdo je jak na co zvyklý). Já jsem potírala mlékem.


 6. Povidla si dáme do zdobícího pytlíku či do obyč mikrotenového pytlíku, kterému ustřihneme roh. Následně celý koláč kromě okrajů potřeme tvarohem a dozdobíme povidly. Fantazii se meze nekladou a je možné použít k dozdobení i plátky mandlí. 

7. Každý koláč pečeme zhruba 15 -  20 minut na 200°C. 

Poznámky a tipy:

  • Koláče je možné zdobit i rozinkami nebo použít makovou náplň.  Já jsem prostě použila to, co mám sama ráda a kombinaci tvaroh s povidly prostě miluju :)
  •  Použijte tvaroh v kostce, ten ve vaničce je moc řídký. Já jsem původně měla koupenou jednu vaničku a po smíchání jsem rychle pádila do obchodu dokoupit ještě jeden tvaroh v kostce.


Závěr: 
Koláče jsou fantastické. Toto kynuté těsto se dobře zpracovává a kyne. Snadno se s ním pracuje a koláče máte raz dva hotové.
Díky Lucii za bezva výzvu :)