neděle 29. června 2014

Bublanina - jahodová


























Jahodová sezóna pomalu končí. Letos jsem si jich opravdu užila a z posledních kousků jsem upekla pro mého drahého na jeho přání bublaninu :) Ze všech možných receptů jsem se rozhodla vyzkoušet ten z blogu Můj milý jídelníčku a byla to skvělá volba. Tady je recept.

Plech nebo pekáček (pokud chcete mít bublaninu vyšší)
Celkový čas zhruba 45 minut  (doba pečení - 30 minut)
Cena celkem cca 60 Kč (nejdražší položka jahody, které jsem koupila 0,5 kg - 22,50 Kč)


Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru krupice popř. krystal
- špetka soli
- jahody - méně než je na obrázku -->


- trochu oleje na vymazání pekáčku


Postup:

1) Nejprve si zapneme troubu na 200°C a očistíme jahody. Do mísy oddělíme 4 bílky, přidáme špetku soli a el. šlehačem vyšleháme tuhý sníh. Mám ověřeno, že se špetkou soli vyšlehám sníh úplně v pohodě a vždy je krásně tuhý.






2) Do sněhu přidáme 4 žloutky, vanilkový cukr a hrnek cukru krupice. Já měla bohužel jen krystal, který je možné také použít, ale protože jsou ty zrníčka větší, je potřeba šlehat déle, aby se cukr rozpustil. Šleháme asi 5 minut.











3) V tuto chvíli si připravíme pekáček. Vymažeme ho olejem a vysypeme polohrubou moukou. Můžeme odložit šlehač, teď už budeme potřebovat jen vařečku. Do mísy postupně přidáváme hrnek hladké mouky, hrnek mléka a hrnek polohrubé mouky, do kterého přimícháme kypřící prášek. Nikdy nepřidáváme kypřící prášek přímo do těsta, protože by ten chemický proces, díky kterému je těsto po upečení krásně nadýchané, začal moc brzo. Mícháme do hladka.



4) Těsto nalijeme do pekáčku a poklademe jahodami. Jahody nejsou podmínkou, můžeme použít jakékoliv ovoce.










5) Pečeme asi 30 minut. Upečení ověříme mým oblíbeným špejlovým testem.













Poznámky a tipy:
- Pokud budete mít citron, přidejte do těsta nastrouhanou kůru.
- Ovoce se bohužel propadne na dno, protože těsto je poměrně řídké (to se obvykle ale stává u všech bublanin). Možnost je přidat víc mouky a udělat ho hustší, ale bojím se, aby po upečení nebylo tuhé.
- Jahod potřebujete zhruba 500 g.
- Cukr krupice je do tohoto těsta vhodnější než krystal, protože zrníčka cukru krupice jsou menší a rychleji se rozpustí.


Závěr:
Bublanina byla krásně nadýchaná a vláčná. Přestože se do těsta nedávalo žádné máslo ani olej, nebylo po upečení suché jako piškotové těsto. Tuhle bublaninu jsem rozhodně nepekla naposledy :) Je fantastická!!!


Žádné komentáře:

Okomentovat