úterý 24. června 2014

Fešácký tvarohový koláč alias "Fešák"


























Tenhle koláč mám hrozně moc ráda. Asi proto, že je v něm můj oblíbený tvaroh. I když je koláč poměrně náročný na suroviny, jeho příprava zabere jen chvilku a určitě bude všem chutnat :) 

Dortová forma průměru 26 cm
Celkový čas zhruba 1 hod.  (dle doby pečení)
Cena celkem cca 50 Kč (nejdražší surovina je tvaroh)



Těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 lžíce kakaa
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1/3 hrnku oleje

Tvaroh:
- 250g tvarohu (1 kostka)
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 1/2 hrnku mléka


Na celý plech je třeba zdvojnásobit dávku těsta i tvarohu.


Postup:
1) Nejprve si zapneme troubu na 190°C a připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme se všemi ostatními ingrediencemi a utřeme ho el. šlehačem do hladka.








 2) Dále si připravíme těsto a to tak, že v míse smícháme mouku s cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Přidáme nastrouhanou kůru, vejce, mléko a olej. To je ten elegantnější způsob. Nebo to taky můžete smíchat všechno dohromady naráz :) Vše dobře promícháme. Nemusíte se bát, že kypřící prášek nebude fungovat. Příprava těsta je taková rychlovka, že než se PRDOPEČ rozkouká, už bude v troubě :)




3) Formu si vymažeme olejem a vysypeme moukou. Do formy nalijeme zhruba 2/3 těsta, na kterou opatrně natřeme tvarohovou směs. Na tvaroh uděláme ze zbytku tmavého těsta mřížku nebo jen "cákance" :)










4) Koláč dáme do trouby a pečeme asi 35 min. Vždy záleží na troubě. Zda je koláč hotový, zjistíme zapíchnutím špejle. Pokud je po vytažení suchá, je upečeno.

Poznámky a tipy:
- Koláč krájíme až po vychladnutí, aby tvaroh ztuhnul
- Je možné použít kostku tvarohu nebo vaničku
- Zbylou 1/2 pudinku necháme na příště

Závěr:
Prostě ho zkuste, je fajn :)






Žádné komentáře:

Okomentovat