čtvrtek 19. března 2015

Bruselský řez alias Florida dort






Dva názvy a přitom se jedná o ten samý dezert (nebo možná dva dost DOST podobné :))

Celkový čas zhruba 1,5 hod. 
Cena celkem cca 120 Kč (nejdražší položky: smetana ke šlehání, kompotované broskve) 
Velikost - dortová forma o průměru 26 cm

Těsto:
- 2 vejce
- 100g moučkového cukru
- 100g polohrubé mouky
- 2 lžíce horké vody
- 2 lžíce oleje
- lžička prášku do pečiva

Krém:
- 0,75l mléka
- 2x vanilkový puding
- 3 lžíce cukru krupice
- 100g másla
- menší plechovka kompotovaných broskví

Šlehačka:
- 2x smetana ke šlehání
- 1x ztužovač

Postup:
1. Nejprve si připravíme těsto. Na začátku si můžeme hned nechat rozehřát troubu na 180°C. Ze 2 bílků ušleháme el. šlehačem tuhý sníh, přidáme 100 g moučkového cukru a šleháme dál.  Následně přidáme 2 žloutky, 2 lžíce horké vody a 2 lžíce oleje. Na závěr opatrně vařečkou vmícháme mouku zamíchanou se lžičkou prášku do pečiva. 

2. Těsto nalijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané formy dortové formy a dáme do trouby. Pečeme na 180°C asi 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
3. Mezitím si uvaříme hustší vanilkový puding (0,75 l mléka, 2 pudingy, 3 lžíce cukru krupice – viz. návod na obalu pudingu). Puding necháme zchladnout zhruba na trochu víc než je pokojová teplota. Je mi jasné, že to se snadno napíše, ale hůř pohlídá. Také je třeba s ním občas zamíchat, aby se neudělal škraloup a nezatuhnul moc. Po vychladnutí do něj zašleháme el. šlehačem 100g másla a vytvoříme krém. Na závěr přidáme na kousky nakrájené broskve. Hotový krém natřeme na vychladlý korpus a necháme opět chladit (třeba v lednici).

4. Na závěr si připravíme poslední vrstvu dortu a tou je šlehačka. Smetanu ke šlehání vyšleháme se ztužovačem do tuha. Dle chuti můžeme přidat na začátku trochu moučkového cukru. Teď už zbývá jen natřít šlehačku na dort. Část šlehačky si můžete oddělit do zdobícího sáčku a dort pomocí něj a kousků broskví dozdobit. 



Tipy a poznámky: 
- Pokud budete dělat řezy na menší plech (cca 3x6 kousků), je potřeba přepočítat si recept na korpus ze 3 vajec. Vrstvu puding-šlehačka můžete použít v tomto množství.

Závěr:
Miluju Florida dort. Kombinace chutí piškotu, pudinku a šlehačky, doplněná osvěžujícími broskvemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat