neděle 29. června 2014

Bublanina - jahodová


























Jahodová sezóna pomalu končí. Letos jsem si jich opravdu užila a z posledních kousků jsem upekla pro mého drahého na jeho přání bublaninu :) Ze všech možných receptů jsem se rozhodla vyzkoušet ten z blogu Můj milý jídelníčku a byla to skvělá volba. Tady je recept.

Plech nebo pekáček (pokud chcete mít bublaninu vyšší)
Celkový čas zhruba 45 minut  (doba pečení - 30 minut)
Cena celkem cca 60 Kč (nejdražší položka jahody, které jsem koupila 0,5 kg - 22,50 Kč)


Těsto:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek cukru krupice popř. krystal
- špetka soli
- jahody - méně než je na obrázku -->


- trochu oleje na vymazání pekáčku


Postup:

1) Nejprve si zapneme troubu na 200°C a očistíme jahody. Do mísy oddělíme 4 bílky, přidáme špetku soli a el. šlehačem vyšleháme tuhý sníh. Mám ověřeno, že se špetkou soli vyšlehám sníh úplně v pohodě a vždy je krásně tuhý.






2) Do sněhu přidáme 4 žloutky, vanilkový cukr a hrnek cukru krupice. Já měla bohužel jen krystal, který je možné také použít, ale protože jsou ty zrníčka větší, je potřeba šlehat déle, aby se cukr rozpustil. Šleháme asi 5 minut.











3) V tuto chvíli si připravíme pekáček. Vymažeme ho olejem a vysypeme polohrubou moukou. Můžeme odložit šlehač, teď už budeme potřebovat jen vařečku. Do mísy postupně přidáváme hrnek hladké mouky, hrnek mléka a hrnek polohrubé mouky, do kterého přimícháme kypřící prášek. Nikdy nepřidáváme kypřící prášek přímo do těsta, protože by ten chemický proces, díky kterému je těsto po upečení krásně nadýchané, začal moc brzo. Mícháme do hladka.



4) Těsto nalijeme do pekáčku a poklademe jahodami. Jahody nejsou podmínkou, můžeme použít jakékoliv ovoce.










5) Pečeme asi 30 minut. Upečení ověříme mým oblíbeným špejlovým testem.













Poznámky a tipy:
- Pokud budete mít citron, přidejte do těsta nastrouhanou kůru.
- Ovoce se bohužel propadne na dno, protože těsto je poměrně řídké (to se obvykle ale stává u všech bublanin). Možnost je přidat víc mouky a udělat ho hustší, ale bojím se, aby po upečení nebylo tuhé.
- Jahod potřebujete zhruba 500 g.
- Cukr krupice je do tohoto těsta vhodnější než krystal, protože zrníčka cukru krupice jsou menší a rychleji se rozpustí.


Závěr:
Bublanina byla krásně nadýchaná a vláčná. Přestože se do těsta nedávalo žádné máslo ani olej, nebylo po upečení suché jako piškotové těsto. Tuhle bublaninu jsem rozhodně nepekla naposledy :) Je fantastická!!!


sobota 28. června 2014

2014 June Daring Baker´s challenge - Cinnamon rolls

CINNAMON ROLLS - Skořicové suky
Červnová výzva odvážných pekařů


























Ačkoliv zněl název červnové výzvy odvážných pekařů CINNAMON ROLLS, tedy skořicové suky, vyzvala Shelley z blogu C Mom Cook k upečení suků s jakoukoliv náplní. Protože jsem ještě nikdy nedělala ty skořicové, pustila jsem se právě do nich. A aby to nebyla jen klasika, vyzkoušela jsem ještě náplň čoko-oříškovou :) Těsto jsem dělala podle Verči z blogu Zghettablog.

Celkový čas 2 hodiny 30 minut (1 hodina kynutí těsta, 30 min kynutí suků, 30 min pečení)
Cena celkem cca 45 Kč


Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 1 sáček sušeného droždí (7 g)
- 240 ml mléka
- 75 g másla
- 66 g cukru krupice nebo krystal
- špetka soli
- 3 větší vejce pokojové teploty

- trochu mléka na potření
- olej na vymazání formy

Náplň:
- rozpuštěné máslo, skořice, cukr, strouhaná čokoláda, strouhané oříšky atd.

Postup:

1) Tentokrát jsem nechala všechnu dřinu na robotu, ale samozřejmě jde vše dělat i ručně. Takže, v míse smícháme 150g hladké mouky, 150g polohrubé mouky a sušené droždí. Vše dobře promícháme. V hrnci na plotně ohřejeme 240ml mléka se špetkou soli, 66g cukru a 75g másla. Stačí, aby mléko bylo vlažné a máslo skoro rozpuštěné. Zapneme robota se šlehací metličkou na malé otáčky a pomalu přiléváme tekutou směs. Mícháme do hladka.



2) V dalším kroku přidáme vejce. Je důležité, aby měla pokojovou teplotu, protože kdyby byla studená z lednice, mohla by zabrzdit droždí a proces kynutí. Vejce zašleháme.









3) Teď si na robotu vyměníme metličku za hnětač těsta a začneme přidávat zbytek mouky, tedy 150g hladké mouky a 150g polohrubé mouky.







 


4) Umíchané těsto jsem ještě párkrát přehodila vařečkou a nechala ho kynout asi 1 hodinu na teplém místě. Mezitím si rozpustíme trochu másla na náplň. Připravíme si skořici, nastrouháme oříšky a čokoládu. Já jsem zkusila nastrouhat brusinky v čokoládě a smíchala jsem je s nastrouhanými vlašskými ořechy.

 













5) Když je těsto nakynuté, zapneme si troubu na 200°C.












6) Z těsta ukrajujeme malé kousky těsta, ze kterých válíme válečky a následně dřevěným válečkem zploštíme. Potřeme je rozpuštěným máslem a posypeme náplní. Zde se fantazii meze nekladou a lze použít skoro vše :) Já měla v první verzi: rozpouštěné máslo, cukr a skořice, v druhé verzi: rozpuštěné máslo, strouhané brusinky v čokoládě, strouhané vlašské ořechy.
















7) Srolujeme šneky a naskládáme je do vymazaného pekáče (v mém případě do keramické formy).















8) Šneky necháme ještě asi 30 minut kynout, potom je pomažeme mlékem a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Zda jsou upečené, můžeme vyzkoušet špejlí, kterou zapíchneme do 1-2 suků. Pokud je po vytažení suchá, je upečeno. Pokud je na ní nalepené těsto, pečeme dál. Po vytažení šneky ještě jednou potřeme mlékem. Budou se krásně lesknout :)















Poznámky a tipy:
- Suky je možné polít cukrovou polevou z moučkového cukru a smetany (mléka). Já jsem bohužel na polevu už neměla čas

- Suky můžeme také vyrobit tak, že celé těsto vyválíme do obdélné placky, kterou potřeme náplní, srolujeme a krájíme na kolečka (plátky), které pokládáme do pekáče. Pravděpodobně je to elegantnější řešení a suky potom nevypadají jako kdyby chtěly z pekáče utéct - jako ti moji :)

Závěr:
Tyhle skořicové suky nejsou špatné, ale znám ještě jedny mnohem lepší. Ale ty až někdy příště.


úterý 24. června 2014

Fešácký tvarohový koláč alias "Fešák"


























Tenhle koláč mám hrozně moc ráda. Asi proto, že je v něm můj oblíbený tvaroh. I když je koláč poměrně náročný na suroviny, jeho příprava zabere jen chvilku a určitě bude všem chutnat :) 

Dortová forma průměru 26 cm
Celkový čas zhruba 1 hod.  (dle doby pečení)
Cena celkem cca 50 Kč (nejdražší surovina je tvaroh)



Těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 2 lžíce kakaa
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1/3 hrnku oleje

Tvaroh:
- 250g tvarohu (1 kostka)
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 1/2 hrnku mléka


Na celý plech je třeba zdvojnásobit dávku těsta i tvarohu.


Postup:
1) Nejprve si zapneme troubu na 190°C a připravíme tvarohovou náplň. Tvaroh smícháme se všemi ostatními ingrediencemi a utřeme ho el. šlehačem do hladka.








 2) Dále si připravíme těsto a to tak, že v míse smícháme mouku s cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Přidáme nastrouhanou kůru, vejce, mléko a olej. To je ten elegantnější způsob. Nebo to taky můžete smíchat všechno dohromady naráz :) Vše dobře promícháme. Nemusíte se bát, že kypřící prášek nebude fungovat. Příprava těsta je taková rychlovka, že než se PRDOPEČ rozkouká, už bude v troubě :)




3) Formu si vymažeme olejem a vysypeme moukou. Do formy nalijeme zhruba 2/3 těsta, na kterou opatrně natřeme tvarohovou směs. Na tvaroh uděláme ze zbytku tmavého těsta mřížku nebo jen "cákance" :)










4) Koláč dáme do trouby a pečeme asi 35 min. Vždy záleží na troubě. Zda je koláč hotový, zjistíme zapíchnutím špejle. Pokud je po vytažení suchá, je upečeno.

Poznámky a tipy:
- Koláč krájíme až po vychladnutí, aby tvaroh ztuhnul
- Je možné použít kostku tvarohu nebo vaničku
- Zbylou 1/2 pudinku necháme na příště

Závěr:
Prostě ho zkuste, je fajn :)






úterý 27. května 2014

2014 May Daring Baker´s challenge - PAO DE QUEIJO

PAO DE QUEIJO - "Sýrový chléb"
Květnová výzva odvážných pekařů


























V květnové výzvě odvážných pekařů nás vyzvala Renata z blogu "Testado, Provado & Aprovado!" k upečení PAO DE QUEIJO, což lze přeložit jako sýrový chléb. Jedná se o pečivo, které je v Brazílii velmi oblíbené. Hlavní přísady tvoří sýr a tapiokový škrob, který pro mě byl velkou neznámou. Nikdy dřív jsem o něm neslyšela, a proto jsem se rozhodla nahradit ho klasickým bramborovým škrobem. A to byla chyba, neb se mi podařilo vytvořit úplně nové pečivo, ale s PAO DE QUEIJO mělo společný maximálně ten kulatý tvar.
Recept Renaty naleznete zde. Moje pečení připomínalo spíš "jak pejsek s kočičkou vařili", proto recept zveřejňovat nebudu a přikládám pouze zdokumentovaný postup.

A na závěr: moje "PAO ED QUEIJO" nechutnalo vůbec špatně :) 










neděle 18. května 2014

Pampeliškový med


Dnes z trochu jiného soudku. Na začátku týdne jsem se pustila do výroby pampeliškového medu. Já vím, není to pečení, ale prostě část mě je "babka kořenářka", která se zajímá o bylinky (protože jsou přece zdravý) a člověk by měl jíst alespoň občas zdravé přírodní produkty :)

Postup jsem okoukala na blogu Kuchařky ze Svatojánu, což je paní bylinkářka s velkým B.

Jak na to...

Do hrnce dáme 300g pampeliškových květů (což je asi 280ks - počítala jsem to). Z ostatních bylinek jsem přidala trochu meduňky a lipový květ. Pampelišky zalijeme 1200ml vody a přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Nakonec přidáme 2 citrony nakrájené na plátky a necháme 24 hodin louhovat.















Druhý den scedíme přes plátno, přidáme 1 kg cukru (já jsem použila 1/2 cukru krupice a 1/2 třtinového cukru) a vaříme na mírném ohni bez pokličky 3 hodiny. Občas jej promícháme vařečkou. Med by měl zkaramelizovat a zhoustnout. Hustotu zkoušíme na malém, vychladlém vzorku. Čekala jsem, že zhoustne jako pravý med, ale finální konzistence připomínala spíše sirup. Možná dám příště méně vody. Chuť je ovšem fantastická, skoro jako pravý med. 
Hotový med plníme do sklenic, které dobře uzavřeme. Dnem vzhůru jsem sklenice neotáčela, pouze jsem je zabalila do utěrky, aby měly teplo a proběhl ten správný "zavařovací" proces.

K pampeliškám je možné přidat i další kvítí a bylinky (sedmikrásky, mátu, zázvor) nebo místo citronu použít (pomeranč). Fantazii se meze nekladou :) Příští rok určitě zkusím kombinaci se zázvorem.

středa 14. května 2014

Do Říma s láskou

Náměstí sv. Petra
Itálii jsem měla vždycky ráda a město Řím, bylo jedno z míst, kam jsem se plánovala jednou v životě podívat. Můj malý sen se splnil letos v květnu a přinesl s sebou spoustu krásných zážitků a ochutnávek skvělého jídla :)

Při procházce mezi Piazza Navona a Piazza Campo dei Fiori mě zaujala výloha s nápisem Pasticceria (neboli cukrárna, jak mi prozradil kamarád Google tranlator). Uvnitř to krásně vonělo a na pultech bylo vystaveno spoustu dobrot. Přemýšlela jsem, co ochutnat a když jsem uviděla sfogliatelle, které jsem pekla na jaře, bylo jasno :) A ten kousek za 2 éčka stál za to. Pustila jsem se do něj hned na ulici a pravděpodobně jsem zářila blahem, protože se mě po chvilce nějaký turista ptal, kde jsem to koupila :D

Ve čtvrti Trastevere se můžete skvěle najíst. Je tu spoustu malých restaurací a venkovních zahrádek, které nabízí turistické menu za 13-15 euro. Celé menu zahrnuje předkrm, první chod - těstoviny, druhý chod - maso a dezert. Já jsem tak mohla ochutnat fantastickou bruschettu a moje oblíbené špagety Carbonara. Nejsou to vůbec malé porce a musím přiznat, že jsem se jednou pěkně přejedla.

 






  

Poslední jídlo-zážitek mě čekal v prodejně dobrot a delikates zvané EATALY :) Jedná se o 4patrový dům plný jen těch nejlepších italských produktů (vína, oleje, pasta, prosciutto...). V obchodě jsou  i různá bistra, kde se můžete občerstvit. Ochutnala jsem pastu, ale protože bylo vše napsané italsky, vůbec nevím, co jsem jedla :) Každopádně jídlo chutnalo fantasticky. EATALY bylo plné místních, z čehož jsem usoudila, že je to oblíbený obchod s kvalitními surovinami (i když trochu dražšími). No ale prostě nějaké dobroty jsem si domů nakoupit musela :)

K Itálii patří i "presíčka, kapučínka a latéčka". Bylo jich opravdu hodně a každé kafíčko chutnalo lahodně.

A nakonec došlo i na pizzu :)

P. S. Pokud se rozhodnete uspořádat si doma italský večer, doporučuju podívat se na filmy Do Říma s láskou od Woodyho Allena a Prázdniny v Římě s Audrey Hepburn v hlavní roli :) :) :)



Forum Romanum

Koloseum

Fontána di Trevi

pondělí 28. dubna 2014

2014 April Daring Baker´s challenge - Easter Bread/Osterbrot

Easter Bread - Osterbrot - Velikonoční chléb
Dubnová výzva odvážných pekařů



Tak jsem se pustila do své první výzvy odvážných pekařů. Wolf z blogu Wolf´s Den nás vyzvala k upečení Easter Bread (neboli velikonočního chleba neboli mazance). Mohli jsme si vybrat, zda upečeme Easter Bread nebo německou variantu Osterbrot. Já si vybrala Osterbrot, i když recept jsem si trochu upravila. Místo rybízu jsem použila brusinky. Samozřejmě je možné použít i rozinky, ale ty já nerada. Postup přípravy mi připadal trochu zvláštní, zejména "zadělání kvásku ze studeného mléka". Původně jsem chtěla postupovat tak, jak jsem zvyklá u pečení českých buchet, ale nakonec jsem si řekla "ne". Proč nezkusit něco nového? Proto přece u odvážných pekařů jsem :)

Celkový čas 2,5 hodiny (kynutí 1,5 hodiny, pečení 40 minut)
Cena celkem cca 45 Kč

Recept:
- Hrst sušených brusinek nebo rozinek
- Hrst loupaných mandlí

Těsto I:
- 170g mouky (½ polohrubá, ½ hladká)
- ¼ čajové lžičky sušeného droždí
- 160 ml studeného mléka

Těsto II:
- 170g mouky (½ polohrubá, ½ hladká)
- 35g cukru krupice
- 1 vejce
- ½ čajové lžičky soli
- 50g rozpuštěného másla
- 1 čajová lžička sušeného droždí
- 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu

 
Postup:
1. Nejprve si mandle namočíme do mléka. Proč? Tak to jsem se fakt snažila zjistit, ale zatím nevím :(

2. Teď se pustíme do těsta I. V míse smícháme mouku, droždí a studené mléko až vznikne hladké těsto. Je možné použít elektrický robot nebo to prostě umíchat ručně. Já se do toho poprvé pustila ručně. Aby se mi těsto nelepilo, přidala jsem trochu víc mouky. Hotové těsto necháme hodinu odležet v pokojové teplotě.







3. Po hodině odpočinku přidáme k těstu I. ingredience na těsto II. a umícháme hladké těsto. Na závěr přimícháme brusinky a nasekané mandle. Já jsem je nechala v celku a upečený bochánek se hůř krájel.

 





























4. Bochánek je poměrně malý, ale při pečení trochu nakyne. Necháme ho ještě 30 minut odpočívat. Před tím, než ho strčíme do trouby vyhřáté na 200°C, do něj vyřízneme typický kříž a potřeme ho mlékem.
















 
5. Pečeme ho asi 40 minut. Zda je upečený zkoušíme špejlí. Zapíchneme ji do středu bochánku a pokud je po vytažení suchá, je hotovo. Po vytažení z trouby bochánek naglazujeme horkou meruňkovou marmeládou.



Poznámky a tipy: 
  • do těsta přidáváme nasekané mandle, po upečení se bude Osterbrot lépe krájet
  • místo brusinek můžeme použít rozinky, které lze pro vylepšení namočit v rumu (ale to jsem nezkoušela)
  • horký bochánek naglazujeme horkou meruňkovou marmeládou - vznikne nám krásný lesklý povrch
  • krájíme až po vychladnutí (já byla trochu nedočkavá:) )

Závěr:
Přestože je postup poměrně netradiční, výsledný Osterbrot je fakt dobrý. Hutný i kyprý zároveň a tak akorát sladký. Pro 4 člennou rodinu i tak akorát velký. Byla jsem příjemně překvapená :)



Celý recept jsem vyzkoušela ještě jednou tentokrát s celozrnnou moukou a s pomocí robota, který za mě udělal veškerou míchací práci. Ten z klasické bílé mouky mi ale asi chutnal víc :)